Woordenlijst

Veelgebruikte woorden en begrippen bij zoektechnologie en de zoekfunctie op een website:

 

Boost

De zoekmachine gaat op zoek naar trefwoorden in een artikel. Een artikel bestaat uit verschillende elementen, bijvoorbeeld een kop, onderkop, introductiekst en de lopende tekst. Vaak wordt aan het voorkomen van een trefwoord in een kop een veel hogere waarde toegekend dan aan het voorkomen van het trefwoord in de lopende tekst. Een kop geeft immers vaak treffend de inhoud van het artikel weer. Staat een trefwoord in de kop, dan moet het belangrijk zijn voor de inhoud van het artikel. Hoe zwaar de verschillende elementen van een artikel ten opzichte van elkaar wegen, wordt boost genoemd. De kop krijgt biijvoorbeeld boost-factor 5, een onderkop 3, een introductietekst 2 en de lopende tekst 1.

Facets

Filters die meestal aan de linkerkant van het scherm getoond worden naast de zoekresultaten. De facets geven de mogelijkheid zoekresultaten te verfijnen, bijvoorbeeld door een bepaald type of categorie artikelen te kiezen. Bij het klikken op zo'n facet wordt de lijst met zoekresultaten meteen ververst. Klikt u op een tweede facet, bijvoorbeeld een auteursnaam, dan wordt de lijst ververst en beide facet-filters worden toegepast op de lijst met zoekresultaten.

Publicatiedatum

Een nieuwsbericht of achtergrondartikel op een website heeft vaak een publicatiedatum. Die datum kan verschillen van de datum waarop het artikel is geschreven; bijvoorbeeld als de auteur een artikel klaarzet voor publicatie, bijvoorbeeld om te voldoen aan een embargo.

Relevantie

Een methode om zoekresultaten op te sorteren.  Bij het sorteren op relevantie wordt gezocht op het voorkomen van de trefwooden in documenten of artikelen, maar wordt bij het tonen van de zoekresultaten rekening gehouden met de publicatiedatum. Recente documenten krijgen een extra boost zodat ze vaak op de eerste pagina bovenaan van de zoekresultaten komen. Sorteren op relevantie is vaak de standaard sorteermethode voor (nieuws-)websites van uitgevers of andere websites waarop dagelijks nieuwe content verschijnt.

Score

Een score is de uitkomst van een algoritme dat aan de hand van het voorkomen van trefwoorden in een document, de frequentie en de plek (kop, onderkop, introductietekst, lopende tekst) een totaal score berekend. Wordt bij het berekenen van de score rekening gehouden met de publicatiedatum, dan spreken we van de relevantie van het document.

Synoniemen

Een eigenaar van de website kan een synoniemenlijst aanleggen om het het zoeken binnen de website gemakkelijker te maken voor de bezoeker. Een aanbieder van opleidingen kan er bijvoorbeeld voor kiezen om opleiding, cursus en training als synoniem te definIëren. 

Spellingsuggesties

Eigenschap van de zoekmachine om alternatieve trefwoorden te tonen als het ingetypte trefwoord geen zoekresultaten oplevert. De zoekmachine toont dan: Geen resultaten gevonden. Bedoelde u wellicht...